Scooter kopen? Dit zijn je opties

Een scooter kopen is niet makkelijk. Je hebt een groot aantal keuzes te maken die allen invloed hebben op de prijs, het uiterlijk en het gebruikersgemak. De informatie beneden kun je gebruiken om deze keuze gemakkelijker te maken.

Tweedehands of nieuw

Je budget bepaalt waarschijnlijk of je voor een nieuwe scooter kiest of een tweedehands exemplaar. Daarnaast kun je tweedehands soms een betere scooter kopen voor een lagere prijs. Er is weinig verschil tussen de twee, behalve dan natuurlijk dat een tweedehandse scooter al één of meer eigenaren gehad heeft. Maak daarom altijd een testrit als je een tweedehands scooter op het oog hebt en vraag om de onderhoudsgeschiedenis in te zien. Je kunt ook altijd een scooter leasen. Dit is handig als je budget beperkt is, maar je toch graag op een nieuwe scooter rijdt. 

Retro, modern of sportief

Ook de stijl is belangrijk. Je wilt natuurlijk een scooter die qua uiterlijk bij je past. Vespa is een merk dat in retroscooters gespecialiseerd is, terwijl Yamaha moderne en sportieve scooters produceert. Andere bekende scootermerken zijn Peugeot, Kymco en Sym. Deze produceren scooters in verscheidene stijlen en voor verschillende doelgroepen.

Plezierritjes of dagelijks woon-werkverkeer

Als laatste is er de reden waarom je de scooter wilt gebruiken. Er zijn snorscooters waarmee je schitterende ritjes kunt maken met maximaal 25 kilometer per uur. Je hebt geen helm nodig en kunt het zien als alternatief voor je fiets. De motorscooter, daarentegen, gaat soms wel 150 kilometer per uur en is een uitstekend alternatief voor de auto. Vooral als je dagelijks in de file staat kan dit een uitkomst zijn. Je hebt dan wel een rijbewijs (type A) en uiteraard ook een goede helm nodig, want je begeeft je tussen de auto’s. Tussen deze twee scooters in vind je de bromscooter. Deze gaat 45 kilometer per uur en is dus ideaal voor dagelijks gebruik in de stad. Overweeg je keuzes goed, zodat je je geld investeert in een scooter die aansluit bij je budget, bij je persoonlijke smaak en bij het doel dat je ermee voor ogen hebt.