Hulp bij het uitzoeken van de juiste motorverzekering

Het wordt weer kouder buiten, vrieskou, gladde wegen en regen en mist: een paar alledaagse dingen tijdens de frisse herfst- en wintermaanden. De kans is dus dan ook groter op een ongeluk. Het zit immers altijd in een klein hoekje. Je motor verzekeren is altijd een must, maar als je nog aan het twijfelen bent over welke maatschappij of welk pakket, hebben wij hieronder een aantal tips om je op weg te helpen.

Typen motorverzekering

Er bestaan drie verschillende typen motorverzekeringen: WA, WA+ en All Risk. Deze drie verschillen behoorlijk in prijs en dekking. De één dekt wel bijvoorbeeld je kleding of diefstal, terwijl de andere alleen basisdekking biedt.

WA

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en dekt alleen de schade die jij aanricht aan anderen, en dus niet schade bij jezelf. WA is verplicht voor ieder voertuig in Nederland. Deze verzekering is de minst uitgebreide, en daardoor ook de goedkoopste. Veel motoreigenaren kiezen voor deze variant als hun motor een lagere dagwaarde heeft. Meestal zijn dit motoren van tien jaar of ouder.

WA+

De WA+ verzekering, of in andere woorden beperkt casco, dekt bovenop de schade aan anderen, ook schade die buiten jouw schuld valt. Dit is bijvoorbeeld natuurgeweld, brand, of diefstal. Zoals je wel kunt voorstellen, is deze weer wat duurder dan de vorige. Motoren met een dagwaarde van tussen de zes en tien jaar oud zijn meestal verzekerd met deze verzekering.

All Risk

De laatste motorverzekering is een all risk (volledig casco) verzekering. Hierbij wordt ook de schade aan jouw eigen voertuig vergoed. Bijvoorbeeld door uitglijden. Deze is dan ook wel gelijk de duurste verzekering. Heb je een nieuwe of dure motor? Kies dan deze.

Premie

De hoogte van de premie is persoonsgebonden. Denk hierbij aan leeftijd, woonplaats, schadevrije jaren, en het type motorvoertuig, Jongeren betalen vaker een hogere premie dan ouderen en hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie is. Woon je bijvoorbeeld in een grote stad, dan is de kans op diefstal groter en betaal je dus een hogere premie. Er zijn dus veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van jouw motorverzekering!