Zakelijk auto leasen: welke vorm past het best

Het is altijd een goed idee als je bij zakelijk leasen enkele opties in overweging neemt die het beste bij je persoonlijke wensen passen. De veranderingen in het marktsegment van auto leasen gebeuren om de haverklap. Een autoleasecenter heeft deals klaar liggen die misschien perfect in je kraam past. Daarom loont het de moeite om te kijken welke leasevorm het beste past. Denk bijvoorbeeld aan de fiscale voordelen. Als economisch eigenaar van de wagen met financial lease kan je genieten van een fiscaal voordeel. Zo mag je ook de btw kosten verrekenen wat toch een hele slok op een borrel scheelt. Voor de goede orde: de afschrijvings- en rentekosten zijn eveneens aftrekbaar.

 Het kiezen van de juiste leasevorm

Als je voor de eerste keer een zakelijk autolease contract afsluit bij een autoleasecenter, dan krijg je al snel een half dozijn leasevormen onder je neus geduwd. Dit zijn de meest voorkomende leasevormen:

  • Financial lease

Bij deze leasevorm ben je eigenaar van de auto. Je betaalt het voertuig in termijnen terug. Als alle termijnen zijn afgelost, ben je automatisch eigenaar van de wagen.

  • Operational lease

Voor een vast bedrag per maand kan je een auto rijden. Op financieel vlak weet je precies waar je aan toe bent vermits de autoverzekering en onderhoudskosten in het prijskaartje zijn inbegrepen. Enkel de brandstof zit niet in de prijs.

  • Shortlease

Voor bedrijfsleiders is deze optie heel interessant. Zeker als je zelf snel een auto nodig hebt of personeel maar tijdelijk in dienst hebt. Het grote voordeel is dat de contractuele verplichting van korte duur is.

 Lees het leasecontract goed na

Voor heel veel ondernemingen is leasen de meest geschikte oplossing om met een auto te rijden die heel representatief is en dit zonder de je diep in je geldbuidel moet tasten. Als je een contract afsluit bij een autoleasecenter is het belangrijk dat je de voorwaarden goed naleest. Vooral wat er gebeurt als het contract niet meer wordt nageleefd bijvoorbeeld.