Wielnaven als een belangrijk onderdeel van auto’s

Onderdeel

Auto’s bestaan uit talloze losse onderdelen, waarvan ook de wielnaven een voorbeeld zijn. Bij deze naven zit het echter iets anders. Aan de naven zijn namelijk verschillende andere onderdelen bevestigd. Wist je bijvoorbeeld dat de ABS-sensoren en de wiellagers een onderdeel van deze naven in de auto zijn? In dit artikel vertellen we meer over de werking van deze naven en de rol die de ABS-sensoren en wiellagers hierbij hebben. Eens in de zoveel jaar zullen de naven vervangen moeten worden, omdat deze bijvoorbeeld versleten zijn geraakt. De slijtage kan voor gevaarlijke situaties zorgen, als de naven niet tijdig vervangen worden. Om dit zo voordelig mogelijk te laten doen, kan het slim zijn om zelf alvast losse naven te kopen.

Wielnaven

Werking van de wielnaven in voertuigen

De wiellagers op de wielnaven zijn direct verbonden met de vier wielen onder je auto. Het geeft aan, dat ook deze naven een belangrijke rol hebben. Dat blijkt ook aan de geïntegreerde ABS-sensoren op dit onderdeel. Deze sensoren zijn gekoppeld aan het ABS-systeem van de auto. Dit systeem voorkomt dat de auto in een keer tot stilstand wordt gebracht in het geval van een noodstop. Het systeem voorkomt dat de wielen blokkeren, maar zorgt dat het voertuig op een normale manier gestopt wordt. Zo verlies je de controle niet direct! Iets wat wel zou gebeuren bij blokkerende wielen. De wiellagers van een auto moeten vaak na 50.000 kilometer vervangen worden.

Auto Parts

Vervangen van de naven onder je auto

Om het vervangen van de naven, bijvoorbeeld door slijtage aan de wiellagers, voordeliger te maken, kun je deze zelf bestellen. Het is zelfs mogelijk om de naven zelf onder je auto te monteren. Dit is een relatief eenvoudige klus, wanneer je ervaring hebt met het uitvoeren van klussen aan je auto. Er zijn verschillende webwinkels waar je losse onderdelen kunt bestellen. Je kunt de onderdelen ook door een monteur laten bestellen. Deze zal in veel gevallen echter een marge over de onderdelen rekenen.