Wat moet je regelen om een laadpaal thuis te installeren?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het brengt voor- en nadelen met zich mee.

Elektrisch rijden brengt veel voordelen met zich mee. Een elektrische auto heeft verschillende voor- en nadelen vergeleken met een brandstofauto. Een elektrische auto een stille auto. Je hoort hem bijna niet. Je hoort alleen het geluid van de autobanden op de weg. Misschien wel het grootste voordeel is dat de auto milieubewust is. Een elektrische auto stoot per gereden kilometer indirect zo’n 35 tot 55% minder C02 uit dan een brandstofauto. Het laatste voordeel is het belastingvoordeel. Je hebt bij een elektrische auto aanschafsubsidie, MIA en een lagere bijtelling. 

Laadpaal thuis

Wanneer je een elektrische auto hebt kan het makkelijk zijn een laadpunt te installeren op eigen terrein. Je elektrische auto kun je thuis aan een laadpaal opladen, of je kunt hem aan een wallbox hangen. Dit laatste is de goedkoopste manier om te laden. Bij het hangen aan een wallbox betaal je het tarief dat je met de elektriciteitsleverancier hebt afgesproken. Hierbij heb je zelf verantwoordelijkheid voor de aanleg van een laadpaal of wallbox. Publieke laadpalen kunnen hiernaast bezet zijn. 

Kosten laadpaal thuis

Wat een laadpaal kost is afhankelijk van een aantal factoren. De prijs kan al snel rond de 2000 euro liggen. De graafwerkzaamheden kunnen veel kosten. Dit kan rond de 45 euro meter zijn. Het type ondergrond waardoor de kabel van de laadpaal getrokken moet worden bijvoorbeeld aarde, beton of stenen, maakt ook verschil. Naast de graafwerkzaamheden zijn er ook kosten die vallen onder het aanpassen van de meterkast. Met een 1-fase aansluiting van 230 volt kost het laden veel tijd. Wanneer je sneller wilt laden, dan levert verzwaren naar een zogenaamde  3-fasen aansluiting meer laadkracht op; per uur kan je ongeveer 60 kilometer actieradius toevoegen. De prijs van een verzwaring is afhankelijk van de leeftijd en het type meterkast dat er hangt. Prijzen voor de activatie van de 3- fasen aansluiting liggen tussen de 250 en 300 euro. Bij Cable Soolutions kun je meerdere soorten laadpalen aanschaffen en heb je dus een ruime keuze.