Ga je een nieuwe accu voor je auto aanschaffen? Hier moet je op letten

Heeft je auto het ‘s winters zwaar en merk je steeds vaker dat je auto opstartproblemen heeft? Of is de accu van je auto gewoon echt aan vervanging toe? Dan is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen, want de accu van je auto is een essentieel onderdeel van je auto. Het is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat je auto voorzien is van een goed werkende accu. Maar hoe weet je nu wat de juiste accu voor je auto is en waar moet je op letten bij het kopen van een accu voor je auto? Je leest het in dit blog. 

Het formaat en de vorm van de accu

Ga je een nieuwe accu voor je auto kopen? Dan is het belangrijk dat deze de juiste afmetingen en de juiste vorm heeft. Er zijn namelijk accu’s verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en het is erg belangrijk dat je een accu van de juiste grootte aanschaft. Koop je een te kleine accu? Dan kan deze niet voldoende energie produceren om jouw auto optimaal te laten werken. Veel auto’s hebben een standaard design waarbinnen verschillende gangbare accu’s goed passen, maar dit is niet altijd zo. Vaak kun je in de handleiding van de auto precies lezen welk type accu (met welke afmetingen) je nodig hebt voor je auto. Controleer dit dus voordat je een nieuwe accu aanschaft. 

Kies voor een jong exemplaar

Naarmate accu’s ‘ouder worden’, verliezen ze hun kracht en vermogen. Heeft een accu dus al een poos in het magazijn gestaan van een auto handelaar of winkelier? Dan is het belangrijk om na te gaan of de accu hier al langer dan een half jaar op de plank ligt. Kies altijd voor een accu die minder dan een half jaar oud is. Wil je de leeftijd van de accu controleren? Kijk dan op de achterzijde van de accu. Hier staat door middel van cijfers en letters het jaartal en de maand van de productiedatum weergegeven.

Houd rekening met de temperatuur

Ga je een accu aanschaffen voor je auto in een warm land? Dan heb je een heel ander soort accu nodig dan wanneer je een accu aanschaft voor een auto in een relatief koud land, zoals Nederland. Hoe hoger de temperatuur buiten namelijk is, hoe hoger ook de druk op jouw accu wordt. Vaak staat op een accu duidelijk beschreven of de accu ook geschikt is voor een warmer klimaat.