Sport

Nederland is een sportland. Dat is nu zo en eigenlijk altijd al zo geweest. Als relatief klein land hebben we in de loop der jaren al veel aansprekende sportprestaties mogen begroeten. De historie van het sporten in het algemeen gaat al ver terug. Lichamelijke inspanning, al dan niet met een wedstrijd- of spelelement, is er vermoedelijke altijd geweest. Mensen hebben sportieve activiteiten ontplooid om zich te vermaken of om te kijken wie er het snelste of het sterkste was. Tot aan de negentiende eeuw vond dit echter zelden plaats in een wedstrijdvorm. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw is de kijk op sporten veranderd en vond het steeds meer georganiseerd plaats. De eerste georganiseerde sporten in ons land waren cricket, voetbal en tennis. In de loop der jaren zijn daar ontelbare sporten bijgekomen. De populairste teamsport is nog steeds voetbal. De populairste individuele sporten zijn fitness, wielrennen en hardlopen.

Sportevenementen

Gedurende de jaren zijn er ook diverse grote sportevenementen in ons land georganiseerd. De Olympische Spelen, de start van de Tour de France, de jaarlijks terugkerende Nijmeegse vierdaagse, De Grand Prix van Zandvoort en nog veel meer. Ook hebben er in tal van sporten diverse Europese en Wereldkampioenschappen plaatsgevonden. Een fenomeen voor motorsportliefhebbers is wel de TT in Assen. Sinds 1925 worden daar jaarlijks de internationale motorraces gehouden. Veel motorliefhebbers rijden het weekend van de TT op hun motor naar Assen om erbij te zijn. Alle motorrijders in Nederland moeten een verplichte motorverzekering hebben. Voor het afsluiten van zo’n verzekering is het zinvol om eens te kijken op motorverzekering vergelijken. Een bekende verzekering voor motorrijders is de asr motorverzekering.

Nederlandse sporthelden

Nederland heeft zich als klein land altijd goed kunnen verweren in het mondiale sportgebeuren. Gedurende de jaren zijn er talloze mooie sportprestaties neergezet en helden opgestaan. Anton Geesink, Fanny Blankers-Koen, Ard Schenk en Jan Janssen zijn een aantal helden uit het verleden. Maar deze namen zullen altijd tot de herinnering blijven spreken. Iets recentere helden zijn Joop Zoetemelk, Richard Krajicek, Leontien van Moorsel en Yvonne van Gennip. Ieder in zijn/haar tak van sport hebben ook zij uitmuntende prestaties geleverd. Ook nu telt ons land nog talrijke actieve sporthelden. Zoals Sven Kramer, Tom Dumoulin, Ireen Wüst en Marianne Vos. En ook in de toekomst zal ons kleine landje gewoon mee blijven doen om de prijzen op allerlei sportgebied. De helden uit het verleden zullen altijd een inspiratiebron voor de toekomstige toppers zijn.