Dit moet je weten voordat je gaat motorrijden

Iedereen weet dat de aankoop van een motor en het behalen van het rijbewijs hoge kosten met zich meebrengt. Daarbij komen gelijktijdige uitgaven voor de motorkleding voor de motorfiets. De verleiding is groot om de kwaliteit van de uitrusting en bescherming te negeren in een poging geld te besparen, maar dit is waarschijnlijk niet de juiste berekening… een motorfiets kan worden vervangen, een motorrijder niet. Het is in je eerste jaren dat je het meest nodig hebt! Het gebrek aan ervaring en vertrouwen bij de start vergroot de kans op vallen en blessures enorm. Met de juiste motorkleding voel je je ook beter beschermd en kun je dus meer ontspannen rijden.

De basisuitrusting van de motorfiets

Vanaf je eerste rijles , moet je jezelf uitrusten met ten minste een helm, een jas en een paar handschoenen. Ook al zijn in de ogen van de wet alleen goedgekeurde helmen en CE-gecertificeerde handschoenen verplicht voor het rijden op de openbare weg, de examenprocedures voor het motorrijbewijs zijn in januari 2013 gewijzigd en kandidaten hebben nu de verplichting om de juiste uitrusting te dragen, namelijk :

  • Een goedgekeurde helm
  • Handschoenen : Ze moeten geschikt zijn voor motorrijden en de NF-, CE- of PPE-markering hebben. Ze beschermen tegen de kou, puntige uitsteeksels en schuren. Zorg dat ze stevig rond de pols vast zitten.
  • Jack met lange mouwen : Lange mouwen zijn verplicht op dit kledingstuk. Anderzijds wordt er door de wetgever geen norm gesteld over het al dan niet aanwezig zijn van beschermingen en versterkingen. Het is echter raadzaam om te kiezen voor een versterkt model en niet te bezuinigen op de beveiliging ervan.
  • Motorbroeken of overalls: Ook hier mag een simpele spijkerbroek, maar het is beter om te kiezen voor een motorbroek met bescherming.
  • Laarzen of hoge schoenen: De enkel moet omvat zitten in de schoen

Hoe kiest u de juiste motoroutfit voor op de weg?

Het kiezen van je motoroutfit is ook een kwestie van esthetiek. Bij het kiezen van uitrusting, is het belangrijk om rekening te houden met seizoensinvloeden en het terrein om te rijden. Als je bijvoorbeeld in de zomer wilt rijden, heb je kleding nodig die is ontworpen om je koel te houden. Als je bij koud weer rijdt, heb je kleding nodig die je warm houdt. Het is ook belangrijk om de juiste maat te kopen. Het valt zeker aan te raden een speciaalzaak in motorkleding sale op te zoeken.