Treeplanken voor je vrachtwagen of SUV: voor- en nadelen

Een treeplank wordt vaak geïnstalleerd aan de onderkant van vrachtwagens of SUV’s om een ​​breder opstap oppervlak te bieden. Afhankelijk van je keuzes en behoeften, kun je treeplanken aan weerszijden van je auto hebben. Treeplanken zijn samengesteld uit verschillende materialen, hoewel de meeste zijn gemaakt van staal of gegoten kunststof. Om de robuustheid te vergroten, zijn sommige voorzien van stevige aluminium plinten.

Twee populaire speciale treeplanken:

Er zijn twee populaire vormen van speciale treeplanken; verlichte en intrekbare treeplanken. Verlichte treeplanken zijn zowel modieus als praktisch. Ze zijn voorzien van verlichting aan beide uiteinden om het zicht op het stap oppervlak te verbeteren, vooral ’s nachts. De lichten gloeien elke keer dat je de deuren opent, zodat je precies kunt zien waar je je voeten neerzet. De uitschuifbare treeplank is uitstekend geschikt voor wie het gemak van treeplanken op prijs stelt, maar niet om hun uiterlijk geeft. Wanneer de deuren van je vrachtwagen of SUV worden geopend, zwaaien deze hightech treeplanken onderuit. Als de deuren gesloten zijn, gaan ze terug.

Wat zijn de voordelen van treeplanken?

Treeplanken zijn handig als je kleine kinderen of oudere passagiers hebt en zijn een modieuze toevoeging aan je auto. Ze dienen als opstapjes om het voor kortere of wankele passagiers gemakkelijker te maken om in de auto te stappen. Het kan lastig zijn om in je voertuig of SUV te stappen zonder extra actie te ondernemen. Een ander voordeel van treeplanken is dat ze voertuigen beschermen op de weg. Wanneer auto’s bewegen, werpen de wielen onder andere vuil, grind en spijkers op. Als dit materiaal in contact komt met de zijpanelen, deuren of ramen van je voertuig, kan dit schade veroorzaken. Treeplanken houden vuil buiten je auto en beschermen deze tegen schade. Ten slotte helpen treeplanken ook om het interieur van je voertuig schoon te houden. Ze dienen als deurmat, zodat passagiers het vuil van hun schoenen kunnen vegen voordat ze je vrachtwagen of SUV betreden.

Wat zijn de nadelen van treeplanken?

Treeplanken kunnen het een uitdaging maken als je iets onder je vrachtwagen of SUV wilt bekijken of repareren. Treeplanken kunnen deze taken moeilijker maken als je een doe-het-zelver bent die regelmatig de olie ververst of ander auto-onderhoud uitvoert. Een ander nadeel is dat de gewichtsbeperking voor treeplanken vrij laag kan zijn, afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Deze situatie is vooral het geval bij gegoten plastic zonder een plint eronder. Omdat ze als ladders fungeren, is het ook van cruciaal belang om treeplanken droog en schoon te houden om uitglijden en ernstig letsel te voorkomen. Houd het grijp oppervlak in de gaten op tekenen van slijtage en voeg indien nodig meer tractie toe (zoals duct tape).